Puslapiai

2011 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Triopsų auginimas - 1 savaitė

Atsimenate, kažkada rašiau apie triopsus?
Tai va, pagaliau gavau jų kiaušinėlių - tiksliau man jų padovanojo mano mama gimtadienio proga :)

Praeitą sekmadienį pamėginau juos išperinti. Pirmiausiai susiruošiau priemones (paspaudus ant nuotraukos galima pamatyti didesnę versiją):

 (1 - žaislų "išparduotuvėje" įsigytas žaislinis akvariumas. Išsiperėję triopsai būna mažiukai, tai nusprendžiau, kad kol paaugs jiems tiks ir "dafnijinis" akvariumas :> Plius, galėsiu į juos žiūrėti, kai nusibos mokytis... 2 - akvariuminio smėlio pakelis... kad būtų gražiau, nors šiaip tikriausiai nelabai jis ten reikalingas, kadangi triopsai tik paaugę ims jį kapstyti, o tada juos jau tikiuosi perkelti į didesnę erdvę. 3 - triopsų kiaušinėliai (mama sakė pirko dovanų parduotuvėlėje), 4) Padidinamasis stiklas, nes išsiritę triopsai būna labai maži ir juos sunku įžiūrėti.)

Pseudo akvariumą išploviau ir į jį supyliau smėlį (jį irgi reikėjo išplauti, bet aš žiopla ir apie tai pagalvojau jau tik po to, kai vėliau užpyliau vandeniu...):
Įpyliau vandens iš krano - jį prieš tai vieną dieną palaikiau kambaryje, kad susivienodintų temperatūra.
(medine lentele pastumdžiau smėlį :)
Tuomet supyliau triopsų kiaušinėlių pakelio turinį - akivaizdu, kad jame buvo tiesiog šaukštelis to šapelinio grunto, ant kurio gyveno mano būsimų triopsiukų mamytės.
Nuotraukoje pamėginau triopsų kiaušinėlius  parodyti rodyklėmis, kad įsivaizduotumėte kaip jie atrodo ir kokie maži jie yra:
Pirmas dvi dienas nevyko absoliučiai nieko :/ 
Šapai plaukiojo, o aš į juos žiūrėjau. 
Vėliau atsirado kokių tai judančių baltų taškų, bet aš jų nenufotografavau ar nenufilmavau, nes maniau, kad ten tiesiog kokie nors akvariuminiai parazitukai auga, nes į mažus triopsiukus buvo visai nepanašūs, bet bėgant savaitei pamačiau, kad iš tų mažylių baltų taškų išaugo mažyčiai triopsiukai.
Užtat radau youtube'je video, kaip maždaug atrodo 1 dienos amžiaus triopsai (nors man jie čia panašesni į jau 2 dienų triopsiukus):
Manau man pavyko išperinti 5 ar 6.
Žinoma gaila, kad ne tokią gausą, kaip tame video, bet nežinau ar tiek nedaug išsiperėjo dėl to, kad kiaušinėliams nepatiko mano sukurtos gyvenimo sąlygos, ar dėl to, kad didžiajai daliai kiaušinėlių tiesiog reikia dar porą kartų išdžiūti ir vėl sudrėkti, kad jie pereitų iš "miego" stadijos į perėjimosi :) Vienaip ar kitaip, 5 triopsiukai irgi yra labai neblogai! 
Kolkas triopsus šeriu akvariuminių žuvyčiu maistu - jį susmulkinu tarp dviejų šaukštelių ir įmetu į akvariumėlį. Manau, kad pačioje pradžioje triopsiukai ėdė ne tiek jį patį, kiek gaudė dafnijas ir ciklopus, kurie maitinosi šiuo maisto, o dabar tai jau ir jį skanauja :> Kadangi anie nuolatos juda ir stropiai duodasi po savo "sriubos bliūdą", tai manau, kad visai neblogai jie ten laikosi. Va kaip tik nuotrauka, kurioje vienas prikišo savo akeles prie vandens paviršiaus pasmalsauti:
Bandžiau nufilmuoti kaip jie plaukioja, bet nepavyko, tai ta proga radau video, kuriame nufilmuotas 10 dienų amžiaus triopsas gyvenantis stiklinėje:
Tai va tiek va :) Kai dar paaugs ar kas įdomaus jiems nutiks, parašysiu vėl.

Beje, pataisiau savo emailą kairėje blogo pusėje. Dabar jau turėtų veikti normaliai :D

Papildymas: turėjau persikrausyti ir palikau triopsus keliom dienom kito žmogaus globai. Deja, bet triopsukai nugaišo dėl neaiškių priežasčių, nors pasiekė ~1cm "dydį ;(

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą