Puslapiai

2013 m. kovo 16 d., šeštadienis

Lėtinio galvos skausmo lepsusai

Pastaruoju metu mano blogas darosi kažkoks keistai medicininis... O_o.
Parašysiu šitą įrašą ir eisiu piešti driežo.
Va, bus tada ir meno kažkiek U_U

Vakar buvau konferencijoje apie nugaros skausmus ir grupiokė nusipirko knygelę apie galvos skausmus, kurią paprašiau man paskolinti savaitgaliu persiskaityti. :D Ačiū labai, Brigita, knygą grąžinsiu su gardžiu šokoladu :3


Pati knyga yra iš Fast Facts serijos, versta į lietuvių kalbą. Tai yra nebrangių (po 15 svarų, Lietuvoje po 20-30Lt) plonų knygučių serija skirta šeimos gydytojams ar kitiems specialistams prisiminti bendrą vienokių ar kitokių ligų vaizdą. Bet labai tinka ir studentams nepamiršti ką jie mokėsi prieš metus ar du (jeigu kas skaitote iš mano bendramokslių ar jaunesnių kursų (nors tuo kažkaip abejoju, bet niekada negali žinoti :D), tai mokytis jos visiškai netinka - per siaura, faktai daugiau konstatuojami nei aiškinami. Nebent zubrinti galima... :) ).



Neturiu visiškai jokių komentarų knygos turiniui, bet lietuviškas vertimas vietomis buvo... Google translate lygio :)

Kai kurias vietas aš išrinkau, jei turite noro galite su manimi komentarų skiltyje pasiginčyti :)
Gif'us ne į temą paėmiau iš čia.

"Tačiau jis [galvos skausmas] dažnai pasitaiko esant staigioms cerebrospinalinio skysčio takų obstrukcijoms, atsiradusioms dėl bet kurios smegenų srities navikų (ypač užpakalinės duobės) arba dėl skilvelių sistemos obstrukcinių pažeidimų, pvz., trečio skilvelio koloidinių cistų, kurias galima sukelti pakeitus padėtį."

LE WTF.

Kokią dar padėtį? Ką keisti? Čia tipo pakeitus galvos padėtį ta koloidinė cista (šiaip sudaranti <1% visų smegenyse randamų auglių, todėl pavyzdžio pasirinkimas labai kosminis), gali kaip nors nuspausti smegenų skysčio nutekėjimą? Jeigu būčiau paprastas žmogus nusipirkęs tokią knygą savišvietai apie mane kankinatį galvos skausmą pradėčiau baimintis, kad man tokios cistos ims augti galvoje vien nuo jos sukiojimo -____o

x_x
sekanti knygos pastraipa "smegenėlių migdolinės liaukos bluokuoja didžiąją angą*.

....

Iš anglų kalbos smegenėlių tonziles išvertė kaip smegenėlių migdolines liaukas.... :D


12 psl (dabar bus su puslapiais :D):
"Taip galima nustatyti padidėjusį cerebrospinalinio skysčio spaudimą, kuris dažnai būna didesnis negu 200 mm cerebrospinalinio skysčio."

:D mačiau mm Hg stulpelio ir mačiau cm H2O stulpelio (dažniausiai veniniam spaudimui) bet mm cerebrospinalinio skysčio dar nemačiau. 

Cerebrospinalis skystis irgi dažniausiai matuojamas cm H2O, gulinčio žmogaus norma maždaug iki 9-18 cm, stovinčio iki 20-30 cm H2O.


14 psl.: "...paciento sergančio ūmia kaukolės hipotenzija...."

nu jeigu jau taip norėjosi išversti pažodžiui tai buvo galima išversti "vidakaukoline hipotenzija", nors prasmės daugiau nebūtų atsiradę, bent bent jau ne taip akis badytų.

Apie intrakranijinę hipotenziją, kuri ir buvo turėta omenyje, megėjiškai jau rašiau :
https://plus.google.com/114082899761977621810/posts/9FGF6mcTiLj


16 psl.: "Maksilinis sinusitas sukelia gilų veido vidurio skausmą. Priekinių sinusų sukeltas skausmas paprastai prasideda po vienos ar dviejų valandų atsikėlus ryte arba išsišnypštus nosį popiet. Maksilinių sinusų sukeltas skausmas stipriausias keliantis ir sumažėja atsikėlus."

Grrr... mah head hurts.
Jeigu tai būtų knyga iš bibliotekos, tai paimčiau tušinuką ir pataisyčiau:

Maksilinis Etmoidalinis ir sfenoidalinis sinusitas sukelia gilų veido vidurio skausmą. Priekinių sinusų Maksiliarinio sinusito sukeltas skausmas paprastai prasideda po vienos ar dviejų valandų atsikėlus ryte arba išsišnypštus nosį popiet. Maksilinių sinusų Frontalinio sinusito sukeltas skausmas stipriausias keliantis ir sumažėja atsikėlus."

:D ir poto sėkmingai ginčyčiausi su bibliotininke kodėl gadinu bibliotekos turtą, lol



16 psl.: "...galima atlikti laikiną arterijos biopsiją."

Biopsija yra tyrimas, kai iš gyvo audinio ar organo išimami mažyčiai audinio gabalėliai, kurie vėliau yra tiriami. Nors iš žmogaus atimami keli kubiniai milimetrai jo kūno, bet su jais galima daug ką padaryti - supjaustyti ir pažiūrėti per mikroskopą, ištirti ar ten ląstelių viduje nesislepia kokia bakterija ar virusas ir panašiai. Biopsiją teoriškai galima atlikti iš bet kurios kūno vietos, nors praktiškai taip nėra daroma (pats organas toks mažas ir lepus, kad ir tie keli mm būtų didelis sužalojimas), arba yra baisu kažko nepažeisti pakeliui duriant (pvz.: smegenų biopsijos daromos tik labai išskirtiniais atvejais, nors kai kuriose vakarų šalyse per daug nesicackina ir daro jas dažniau, nei LT...>_>). 

:D bet kad biopsija būtų laikina - tai yra, tą audinio gabalėlį būtų galima įdėti atgal, tai būtų kosmosas su kosmosiukais pakampėse.

Vertė pažodžiui iš "temporal artery biopsy", kas lietuviškai turėtų skambėti smilkininės arterijos biopsija :) ... 


16 spl. "Biopsijos nulemti pasikeitimai pasireikš po kelių dienų, o diagnozę pagrįs reakcija į didelę steroidų dozę, praėjus nakčiai."

Čia buvo turėta omenyje, kad jeigu šeimos gydytojo kabinete yra pacientas, kuriam įtariamas temporalinis arteriitas, tai jam galima suleisti vienkartinę tam tikrų vaistų dozę ir ryte pasiskambinti ar vis dar galvą skauda - jei neskauda, tai maždaug galima būtų jau rašyti diagnozę.
Bet vis tiek, sakinys juokingas, nes išverstas taip, tarsi ta biopsija paveiks teigiamai taip pat, tarsi vaistai :D
O omenyje tikriausiai turėta, kad biopsijos duomenys iš specialistų ateis tik po kelių dienų (realybėje tai po savaičių... :o) .

16 puslapi, tu man kaip daili 16-metė blondinė. Tokia naivi, bet kupina paslapčių, kurias norisi atskleisti ir minčių, kurias geriau būtų pasilaikyti sau. 


17-18 psl., Aš juos tiesiog paliksiu ramybėje, ten visko tiek daug, kad net nežinau nuo ko pradėti xD
19 psl. "Insultas. Galvos skausmas yra dažnas smūgio sindromas."

Eik tu sau, negali būti. Nebūčiau pagalvojusi, kad nuo smūgio skauda.

:D Vertėjas nežinojo, kad "stroke" angliškai tiek literatūroje, tiek ir šnekamojoje kalboje, trumpai vadinamas insultas. 


20psl. "Vidinės miego arterijos disekacijos pasekmės įprastai būna teigiamos, tačiau ūminis išeminis insultas gali sukelti nuolatinį neurologinį deficitą ar net mirtį".

Teigiamos pasekmės? WHAT?... niekaip nesuprantu iš ko čia tiksliai taip į lankas išversta. Galima būtų pagalvoti, kad kartais gal ir visai gerai, jei ta arterija disekuoja ...

Realiai, matyt čia kažkas buvo bandyta parašyti apie negrėsmingus liekamuosius reiškinius...


44 psl: ...atliekant vienus naujausių, svarbiausių ir įspūdingiausių migrenos tyrimų....

Dar tie tyrimai matyt yra maloniausi, gražiausi, spalvočiausi ir daugiaraidiškiausi.

Bet matyt nėra patikimiausi, tiksliausi, nešališkiausi ir pakartotajimiškiausi :D


48 psl: "Besileidžiančios šios grandinės projekcijos kontroliuoja nugaros smegenų ir trišakio užpakalinio rago skausmą perduodančius neuronus ir yra tiek opiatų, tiek stimuliavimo nulemto skausmo malšinimo tarpininkės."


...

aš net du anatomijos vadovėlius ir atlasą išsitraukiu ieškodama trišakio užpakalinio nugaros smegenų rago, bet tokio neradau. 

Tai arba čia kažkoks vertimo metu atsiradęs naujadaras, arba man reikia grįžti į pirmą kursą :D


55 psl.: "Per stiprius migrenos priepuolius dažnai patiriamas pykinimas ir vėmimas, kuriuos sukelia sustojusi virškinimo sistema."

...
sustojusi...

...
jaučiuosi tarsi skaityčiau virškinimo fermentų reklamą.



68 psl. "...karščiavimo inkoordinacija...".

o_6 
suprantu, kad omenyje turimas toks karščiavimas, kuris atrodo neturintis jokios priežasties, ir nepasiduoda gydymui įprastinėmis priemonėmis, bet vis tiek tokį jį apibūdinantį terminą lietuviškai matau pirmą kartą.

Skamba gana mandrai.
Kaip koks burtažodis.
           ✸
     ⋆ ✳ 
✺★ incoordinatio!  ✦✮✴
                ❊
          ✫



71 psl.: "Botulino toksinas netinka turintiems nervų ir raumenų mazgų sutrikimų ir vartojantiems medžiagas, kurios trikdo nervų ir raumenų impulsų perdavimą."

:D raumenų mazgai XD
Jei tokius turėčiau nenorėčiau išvis nieko vartoti :)


78 psl.: "Lėtinio kasdienio galvos skausmo ligoniai, turintys sunkų depresinį sutrikimą arbą kurių įvertinimas pagal Beko depresijos skalę nenormalus, labiau kenčia 3-6 mėnesius negu nesergantys depresija."

... kaip suprasti labiau kenčia? Čia kad ilgiau kenčia? Apskritai kaip apibrėžiama paciento kančia? o_O

Tai tiek va.

4 komentarai:

  1. Neįkyri vertėjo(-os) užuomina, kad reikėtų daugiau mokėti už darbą.:)
    Ir aiškus ženklas tokią knygelę pavarčiusiam pirkėjui.
    Man atrodo, kad lietuviškų vertimų lygis kris ir toliau - rinka ir taip maža, o dar daug kas keliasi į internetą, skaitoma originalo kalba ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 20 psl "teigiamas" turbūt buvo positive outcome...
    Šiaip čia problema ne kiek mokėta už vertimą, bet kad duota versti žmogui, kuris nesupranta medicininių tekstų ARBA kuriam rezultatas nerūpi. Tikėtina, kad jei kam nors rūpėtų ta knygutė - kliurkos būtų išgaudytos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip atsitinka, kai tie suprantantys už pasiūlytus grašius nedirba, ir samdomas tas, kuris apsiima.

      Panaikinti
    2. Čia labai tiktų koks Rokiškio Rabinovičiaus stiliaus pastebėjimas, kad leidėjai nesupranta už ką žmonės moka pinigus ir todėl gaili investuoti į kokybę (t.y. geresnį vertimą).

      Panaikinti