Puslapiai

2014 m. rugpjūčio 22 d., penktadienis

Streso kamuoliukas

Šiandien susilaukiau klausimo kodėl ant kai kurių gydytojų stalo guli kamuoliukai ar kiti panašūs daiktai, skirti maigyti "nuo streso" :) 

Nes pacientai nervuoja! Juokauju. 
Jie naudojami kardiologinėje apžiūroje. Paciento paprašoma kiek tik jis gali suspausti vieną ar abu kumščius ir laikyti suspaudus kiek tik gali. Čia kamuoliukas ar kitoks žaisliukas palengvina užduotį (ypač jei pacientas turi ilgus, stiprius ir aštrius nagus). 
Dėl įsitempusių raumenų ir refleksiškai susitraukusių arteriolių (čia toks kraujagyslių tipas) padidėja vadinamasis širdies pokrūvis.
Kol pacientas lėtai žudo mopsiką o jo širdis geriau ar blogiau mėgina išstumti į ją atitekantį kraują dabar jau apsunkintomis nutekėjimo sąlygomis, gydytojas prišuoliuoja, auskultuoja širdį ir gali išgirsti naujai atsiradusius ūžesius arba jų sustiprėjimą/susilpnėjimą. Pavyzdžiui ūžesys sustiprėja esant mitralinio vožtuvo stenozei, o susilpnėja esant hipertrofinei kardiomiopatijai.

Dar yra toks prieškrūvis - jį gydytojas apžiūros metu gali sumažinti paprašęs pacientą atlikti Valsalva manevrą. Jį visi mokame, tik ne visi žinome, kad jis taip gudriai vadinasi - čia kai bandai pūsti užsikimšęs nosį (ir, jei darai teisingai, išgirsti tam tikrą spragtelėjimą ausyse). Manevro metu pakyla slėgis krūtinės ląstoje. Veninės sistemos kraujagyslių sienelės plonesnės, silpnesnės, kraujas jose pats turi mažesnį spaudimą ir minėto manevro sukelto spaudimo užtenka, kad jos susispaustų. Pvz.: tada veninis kraujas blogiau nuteka iš galvos, dėl to ji gali apsvaigti, atsirasti spaudimo jausmas akyse.

Sumažėjus atitekančio kraujo kiekiui į širdš vieni ūžesiai sustiprėja (pvz.: hiptertofinės kardiomiopatijos), kiti susilpnėja (pvz.: aortos stenozės atveju).

Tiek streso kamuoliukas, tiek Valsalva gali būti panaudoti ne tik auskultuojant, bet ir atliekant širdies echoskopiją ar rašant EKG. 

Valsalva manevras dar veikia parasimpatinę nervų sistemą ir daliai pacientų gali padėti nutraukti supraventrikulines tachikardijas. 

PS atliekant Valsalvą manevrą nieko skaudėti neturi. Jeigu skauda, vadinasi arba stengiatės per daug, arba kažkur jau kažkas nutikę dėl ko organizmas jau naudoja kompensacinius mechanizmus. Kamuoliukai dar gali būti naudojami tikrinant reakciją "aš mesiu, o tu gaudyk", jautrumą etc. Gydytojo psichinės būklės stabilizacija irgi patenka prie šių panaudojimų ;D

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą